Futrovnik – za ljudi, ki se ne sekirajo za holesterol

2.10.2012

2.oktober 2012 – Kava z velikim K (l.1785 je bil razpuščen kostanjeviški samostan)

Zapisano pod: Kava — Peroksid 2.10.2012 ob 18:59

Fsaki dan je za kavo… ampak kdaj se zgodi da je dan še bl za kavo… oz. je must. Dns je ta dan… pridite na res dobro kavo h Čoklu. Najdete nas na Krekovem trgu 8, pred Šentjakobskim gledališčem oziroma ljubljansko vzpenjačo!

S Tinetom bomo pa dns rekl še eno o…
Temni kavni madeži zgodovine…
Na začetku me zgodovina kave ni preveč zanimala in sem se osredotočal izključno na njeno recentno stanje. In to predvsem stanje kakovosti, načini priprave in uživanja. Ampak tako enostavno ne gre. Potrebno je malce pobrskati po njeni preteklosti, kajti včasih odgovor na vprašanje dobim med opisi dogodkov izpred, recimo, dvesto let.

Začetki kavne zgodovine, so bili zelo podobni sodobni kriminalni zgodbi. Sprva nelojalno prilaščanje trga in kraje prvih sadik kavovcev. Tajni poskusi kultiviranja kolonialnih sil na domačih tleh, nato tihotapljenje sadik v oddaljene, s silo osvojene, dežele. Kasneje, ko so bili tržni deleži že nekako dorečeni sta bili v ospredju vohunjenje in preprodaja informacij o tržnih potezah tekmecev. Nato še špekulacije s cenami in ponovno težnja k monopolu posameznih trgov.
Skratka dogodki, ki nekako izpostavljajo temno plat človeka. Pohlep, grabežljivost, preračunljivost tudi škodoželjnost. Temni kavni madeži zgodovine. Ampak tudi to je del kavne zgodbe in pošteno je, da jo omenimo.

futrovnik

Kava in sladkor skupaj sta v sedemnajstem in osemnajstem stoletju zasužnjila sedem milijonov ljudi. Kava naj bi bila kriva za dva milijona sužnjev pripeljanih v Brazilijo, iz domovine kavovca. Milijoni brezpravnih Afričanov so bili obsojeni na mukotrpno delo na plantažah kave in sladkornega trsa. Njihovo delo ni samo omogočilo užitkarjenja Evropejcev, temveč je ključno prispevalo k vsesplošnemu intelektualnemu, kulturnemu in gospodarskemu razcvetu Evrope. Črna tekočina v porcelanastih skodelicah je sicer dala slutiti, da skriva nekaj temačnega, toda to takrat ni bilo pomembno. Že zelo zgodaj se je kava tržila tudi s pomočjo slikovnih upodobitev črnih teles naloženih z vrečami kave in nihče ni pomislil, da je sporočilo pravzaprav žalostno. Absurdno je tudi, da se je v kavarnah pogostokrat kritično razpravljalo o domači oblasti ne pa tudi o načinu vladanja rojakov v kolonijah, ki so bile daleč stran od kritične javnosti. Pogostokrat se je razpravljalo o etiki in morali obenem pa jih ni zanimalo masovno kršenje osnovnih človekovih pravic na posestih bogatih lastnikov plantaž. Niso se ukvarjali z naraščajočim številom otrok ne več tako zelo črne polti. Domnevnih posilstev služkinj so bili krivi moški sužnji, ne glede na to, da je bil otrok mulat. Bičanje je bila čisto običajna oblika kaznovanja in je bila sadistični vzgib posestnikov. Noben takrat veljavni zakonik ga ni navajal kot možno kazen. Tudi slaba volja zaradi skromne letine ali ujme je tu in tam z bičem zarisala kakšno črto več na hrbtih nič krivih. Skratka včasih v južni Ameriki v senci kavovcev ni bilo vedno prijetno.

Seveda kava ni kriva vsega naštetega. Kava je mojstrovina narave. Izjemen plod, ki ga lahko pripravimo v izjemen napitek. In moj namen seveda ni vzbuditi slabo vest vsakič, ko boste dvignili skodelico k ustom. Enostavno se mi zdi prav, da poznamo ceno za njen obstoj in da jo kočno začnemo spoštovati.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !